معرفی عشایر غیور استان اصفهان

معرفی ایلات و طوایف استان اصفهان

استان اصفهان با مساحت ۱۰۷۰۴۵کیلومتر مربع در بخش مرکزی ایران واقع شده است. این استان از شمال به استان های مرکزی، قم و سمنان، از جنوب به استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد، از مشرق به استان های یزد و خراسان جنوبی و از غرب به استان های لرستان و چهارمحال و بختیاری محدود شده است. آب و هوای استان اصفهان از نوع بیابانی است و وجود رشته کوه های زاگرس در قسمت غرب آن مانع نفوذ رطوبت به نواحی مرکزی و شرق استان می گردد.

جمعیت: بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت استان اصفهان ۵ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۸۵۰ نفر است و مرکز آن شهر اصفهان می باشد.

 

جمعیت عشایری

بر اساس نتایج پایه اولین سرشماری ثبتی مبنایی عشایر کوچنده کشور در سال ۱۳۹۹، جمعیت عشایری استان اصفهان در دوره قشلاقی ۹۸۸ خانوار با جمعیت پنج هزار و ۲۷۳ نفر و در دوره ییلاقی ۱۱ هزار و ۳۹ خانوار با جمعیت ۵۳ هزار و ۱۹۳ نفر است.

این در حالی است که بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور که در سال ۱۳۸۷ توسط مرکز آمار ایران انجام شده بود، جمعیت عشایری استان اصفهان در دوره قشلاقی یکهزار و ۹۲۱ نفر (۳۷۳ خانوار) و جمعیت ییلاقی عشایر این استان ۵۱ هزار و ۶۳ نفر (۹۲۳۲ خانوار) بود.

 

ایلات و طوایف

ایلات عشایری استان اصفهان شامل سه ایل قشقایی، بختیاری و عرب جرقویه است. ایل قشقایی بیشترین آمار جمعیتی عشایر استان اصفهان را دارد.

طوایف ایل قشقایی مستقر در استان اصفهان شامل طوایف دره شوری، فارسیمدان، شش بلوکی و عمله می شوند.

طوایف ایل بختیاری مستقر در استان اصفهان شامل طوایف زراسوند، محمدصالح، زلقی، بهداروند، ممزایی و چهاربری می شوند.

طوایف ایل عرب جرقویه مستقر در استان اصفهان شامل طوایف عرب جعفری، عرب مومنی، عرب مختاری، رضایی رامشه، عرب صالحی، علی رضایی می شوند.

 

شهرستان های عشایرنشین

شهرستان های عشایرنشین استان اصفهان عبارتند از: سمیرم، اصفهان، فریدونشهر، چادگان، شهرضا و دهاقان.

 

تعداد و نوع دام

نوع دام در اختیار عشایر استان اصفهان شامل دام سبک (گوسفند و بز)  و دام سنگین (گاو، گاومیش و شتر) است. بر اساس اطلاعات سومین سرشماری رسمی عشایر کوچنده کشور که در سال ۱۳۸۷ توسط مرکز آمار ایران، در مجموع عشایر استان اصفهان ۸۴۹ هزار و ۶۹۶ رأس دام سبک و ۱۲ هزار و ۵۰۶ رأس دام سنگین در اختیار دارند.

 

مهمترین تولیدات عشایر

مهمترین تولیدات لبنی: شیر، کره، پنیر، ماست چکیده، روغن، دوغ و قارا.

مهمترین صنایع دستی: قالی، قالیچه، گبه، گلیم، زیلو، جاجیم، پلاس، خورجین، توبره، چوقا، گیوه و حصیر.

مهمترین گیاهان دارویی: موسیر، زرین گیاه، آویشن، کتیرا، اسفند، آنغوزه، بومادران، رازیانه، لیزک، قارچ، ریواس، شاتره، بارهنگ، شیرین بیان، بابونه، اسطوقودوس، تره کوهی، گل بنفشه، خاکشیر و پونه.