خانه فکری
بندرلنگه در ساحل خلیج همیشه فارس زیبا، علاوه بر منظره دیدنی طلوع و غروب خورشید در کنار دریا، میزبان یکی از خانههای تاریخی استان هرمزگان است با نام خانه فکری.
بنای تاریخی خانه فکری در بلوار چمران بندر لنگه، در محلهي پاکَرَتی قرار گرفته است و تا پارک ساحلی کوثر کمتر از یک و نیم کیلومتر فاصله دارد.
عبدالواحد فکری یکی از بازرگانان بنام دورهی قاجار در بندر لنگه بود. او این عمارت را با سنگ، ساروج و گچ در زمینی به مساحت ۳۴۰۰ متر مربع ساخت.
در آن زمان خانه در ورودی شهر و در انتهای جادهی بندرعباس به بندر لنگه قرار داشت. این عمارت خیلی زود به مرکزی برای رفتوآمد بازرگانان تبدیل شد. خانه فکری بندر لنگه مانند بیشتر خانههای آن زمان، دو بخش اندرونی و بیرونی دارد و برای پذیرایی از مهمانان مناسب بوده است.
در ورودی خانه فکری از چند پله بالا میروید و از زیر سردر ساده اما زیبای آن میگذرید. این عمارت دو حیاط دارد که دو بخش خانه را از هم جدا میکنند. در اصلی ساختمان در حیاط جنوبی قرار گرفته و پنج پله، حیاط را به ایوان وصل میکند. عمارت در بلندای پنج متری از زمین قرار گرفته و اگر در ایوان بایستید، دریا را خواهید دید.
یکی از ویژگیهای معماری خانه فکری وجود پنج بادگیر بلند در آن است که با آبوهوای گرم جنوب همخوانی دارند. این بادگیرها کاری میکنند که دمای داخل ساختمان بدون سیستم سرمایشی، بسیار خنکتر از خیابانهای گرم بندر باشد.
همچنین دو سرسرا و ۲۵ اتاق در این خانه طراحی شده و ۱۰ سرویس بهداشتی دارد. سقف خانه را با تیر چوبی ساختهاند و جنس آن چَندَل آفریقایی بهاضافهی حصیر با پوشش کاهگل است. حصیرها را از برگ نخل یا نی بافتهاند.
درِ اتاقها چوبی و از جنس ساج است؛ بعضی از آنها شیشهی بیرنگ و بعضی دیگر شیشههای رنگی دارند. عمارت فکری را با گچبریهای هنرمندانه و منبتکاری تزئین کردهاند. در حیاط بزرگ خانه، باغچهی وسیعی طراحی شده که دالانی از بین دو قسمت آن میگذرد.
عمارت فکری در سال ۱۳۷۵ به ثبت ملی رسید و تا کنون چند بار مرمت شده است. یکی از این مرمتها مربوط به نوروز ۱۳۹۶ بود؛ زمانی که بر اثر بارندگیهای شدید بهاری آسیب زیادی دید. بار دیگر در تیر ۱۳۹۷ بخش شمال شرقی عمارت مرمت شد. این عمارت مدتی در دست شهرداری و سپس دراختیار اداره میراث فرهنگی بوده است و هماکنون تابلوی معرفی میراث فرهنگی در ورودی آن بهچشم میخورد.
عمارت تاریخی فکری فاصلهی چندانی تا ساحل بندرلنگه ندارد. بعد از بازدید خانه، میتوانید قدمزنان به ساحل خلیجفارس بروید و از تماشای آبهای آبی و گوش سپردن به صدای موجهای دریا لذت ببرید.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0