روستای برزل آباد در ۱۶ کیلومتری شهرستان شیروان واقع شده است بومیان آن به زبان فارسی (تاتی) سخن می گویند و بعلت قرار گرفتن در مسیر جاده اصلی شیروان به مشهد مهاجرانی از شهرهای سبزوار، قوچان،تربت حیدریه و روستاهای مایوان، شامیر، کواکی، نجف آباد، یام و… داشته است.
جمعیت این روستا طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ شامل ۱۳۰ خانوار و یا ۴۳۲ نفر جمعیت بوده است.
از نظر وجه تسمیه، برزُل به مرد ستبر معنی شده است. برزُل آباد را برگرفته نام فردی بزرگ و قوی به نام برزو دانستهاند که این نظریه نیز در مورد اصالت اصلی روستای برزلی که در برگرفته از برزو که به آوای برزُل آباد تبدیل شده است.
- برزلی آباد borzoli abad – یا برزو آباد borzo abad
- برزل آباد borzolabad
——–
—————-
برزل آباد در کتب تاریخی
روستاي برزل آباد BORZOL – ABAD
اين روستا در فاصلهي ۱۶ كيلومتري شرق شيروان قرار دارد كه از شمال به گمرك تپه و از جنوب به روستاي دوين واز شرق به روستاهاي فيض آباد و رضا اباد و از غرب به روستاي خرم آباد محدود است، اين روستا داراي ۱۶۵ خانوار ۷۵۳ نفر جمعيت است كه به زبان فارسي تكلم ميكنند و جزء دهستان حومهي شيروان ميباشد. از نظر وجه تسمه، برزل به مرد ستبر معني شده كه احتمالاً اين قريه در ابتدا توسط فردي پر قدرت و پر زور و پهلوان، آباد گرديده است.
برزل آباد به علت قرار گرفتن در مسيرجادهي كناره( شيروان- مشهد) در چند سالهي اخير توسه بسياري يافته و بر وسعت و جمعيت آن افزوده شده است اين روستا را مي توان قريه كوره پزها نيز نام نهاد زيرا با داشتن چندين كورهي آجر پزي دستي ويك واحد كوره آجر پزي فشاري با تاسيسات كامل مكانيكي و علمي يكي از مشاغل عمدهي روستاييان توليد آجر است كه به شيروان و قوچان صادر ميشود. تپهاي دست ريز در شمال روستا واقع است كه داراي ثبت تاريخي به شمارهي ۶۹۹ بناهاي تاريخي و اماكن باستاني ايران مي باشد كه مربوط به هزارهي قبل از ميلاد است در محل اصطلاحاً گمرك تپه گفته مي شود كه كاوشهايي نيز بر روي آن انجام گرفته و اشيايي نيز به دست آمده است و طبق اظهار مطلعين چند نفري نيز در اين رابطه جان خود را از دست دادهاند اين تپه دست ريز سابقاً داراي برج و بارو و به طور كلي ارك بلد بود و مركز حكومت محلي محسوب مي شد.
از علماي معروف اين روستا مي توان از مرحوم حجهالاسلام والمسلمين حاج سيد رضا مظلوم نام برد كه مردي با تقوا و پرهيزكار بود ودر سال ۱۳۵۲ شمسي به رحمت ايزدي پيوست و مقبرهاش در گورستان قديمي قوچان است.
محصولات عمده برزل آباد: گندم، جو، چغندر قند و كشمش و فراوردههاي دامي است اين روستا ۲ گله گوسفند است به صورت سنتي ودر محل نگهداري ميشود. امكانات روستا شامل: جادهي آسالته، سرويس منظم اياب و ذهاب، دبستان، مسجد، حمام، آسياب، خانهي بهداشت، تلفن، برق، لولهكشيآب، پست، شركت تعاوني و شوراي ده است.
مقيمي، محمد اسماعيل، جغرافيايي تاريخي شيروان، ناشر: معاونت فرهنگي آستان قدس رضوي، نوبت اول ۱۳۷۰ .
– دكتر علي اكبر، نفيسي فرهنگ نفيسي، ج۱، كتابفروشي خيام، تهران۱۳۴۳، ص۵۷۴٫
– نصرت الله، مشكوتي بناهاي تاريخي و اماكن باستاني ايران، سال ۱۳۴۹، فرهنگ هنر، ص۹۱٫
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0